Hva er inkasso? Og hvordan ser inkassoprosessen ut?

Inkasso definisjon

Inkasso er en prosess der et inkassobyrå eller andre parter krever inn et ubetalt beløp. Det kan være snakk om gjeld eller regninger som ikke er betalt, selv etter det er sendt ut purringer eller inkassovarsel. Inkassoprosessen skal følge reglene som er definert i inkassoloven.

Hvordan ser en inkassoprosess ut?

Før en inkassosak opprettes, er det en forholdsvis lang prosess. Først må det foreligge en ubetalt faktura. Dersom du har kjøpt varer eller tjenester, eller lånt penger hos banken, vil du motta en faktura. Denne skal betales innen en forfallsdato.

Blir ikke regningen betalt til forfall, vil du ofte motta en betalingspåminnelse – også kjent som purring. Det er ikke noen lovbestemmelser rundt dette, og du kan derfor oppleve at du ikke får noen purring i det hele tatt.

Det inkassoloven imidlertid sier, er at det skal sendes ut et inkassovarsel før det ender opp med å bli en inkassosak. Dette varselet kan regnes som en påminnelse om manglende innbetaling, og blir sendt ut enten av et inkassoselskap eller parten du skylder penger.

Det må ha gått minst to uker fra forfallsdato før man får et inkassovarsel. Betales kravet fortsatt ikke, sendes det ofte ut en betalingsoppfordring med to ukers betalingsfrist. Kommer ikke partene til enighet, iverksettes rettslige tiltak via forliksråd eller namsmann.

Inkassoprosessen oppsummert:

  • Ubetalt faktura
  • Betalingspåminnelse (sendes ikke ut i alle tilfeller)
  • Inkassovarsel
  • Betalingsoppfordring
  • Rettslige skritt

Hva er konsekvensene av inkasso?

Konsekvensene av inkasso er at du kan få en betalingsanmerkning. Dette kan tidligst skje 30 dager etter at de rettslige tiltakene er iverksatt – som for eksempel utleggsbegjæring hos namsmannen.

Betalingsanmerkningen forteller at du har misligholdt krav eller ikke betalt regninger til forfall. Det er som regel inkassobyrået, Statens innkrevingssentral eller namsmannen som registrerer anmerkningen.

Med en betalingsanmerkning kan det bli vanskelig å ta opp kreditt eller lån. Det kan også være mer utfordrende å komme seg inn på leiemarkedet, tegne nye forsikringer eller å skaffe seg abonnementer.

Du kan lese mer om betalingsanmerkning i disse artiklene:
Hva er en betalingsanmerkning?
Når får man betalingsanmerkning?
Hvor lenge varer en betalingsanmerkning?
Hvordan sletter jeg en betalingsanmerkning?

Hva er løsningen om jeg har inkasso?

Om du har inkasso, er det mulig å bli kvitt inkassosaken og eventuelt betalingsanmerkningen ved å betale beløpet du skylder. Så snart du har betalt, vil betalingsanmerkningen forsvinne fra kredittopplysningsbyråets register.

Mange sliter imidlertid med å betale. En betalingsanmerkning vil uansett slettes etter fire år om du ikke skulle betale for deg. Du kan for øvrig søke hjelp til å bli kvitt inkasso ved å snakke med en spesialbank som tilbyr refinansiering med betalingsanmerkninger.

Det kan også være nyttig å snakke med en økonomisk rådgiver hos NAV, noe som er helt gratis. 

Personvern

Ved å sende inn skjemaet samtykker du til at:

  • Vi sender dette skjemaet til Zen Finans.
  • Zen Finans kan kontakte deg for å hjelpe deg uforpliktende og gratis.
  • Zen Finans sine egne personvern- og brukervilkår.