Hva er en betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkning definisjon

En betalingsanmerkning kan defineres som en merknad om mangelfull betaling i et register administrert av kredittopplysningsbyråer. Både personer og bedrifter kan få en betalingsanmerkning. En betalingsanmerkning vil blant annet gjøre det vanskeligere å ta opp lån og tegne nye abonnenter. 

Hvordan er gangen før man får en betalingsanmerkning?

Prosessen starter med at du mottar en faktura som ikke betales. Dette kan for eksempel være en faktura for nedbetaling av lån, eller betaling av tjenester eller produkter du har handlet.

Som regel vil du motta én eller to purringer der du blir minnet på det utestående kravet. Dersom du fortsatt ikke betaler for deg, kan regningen videresendes til et inkassobyrå. For hver betalingspåminnelse du mottar, vil det påregnes gebyrer.

Dersom du heller ikke betaler etter å ha fått flere betalingspåminnelser, vil saken kunne gå videre til forliksrådet – og du mottar en betalingsanmerkning. 

Hva er betalingsanmerkning godt for?

Grunnen til at man får en betalingsanmerkning dersom man sliter med å betale regningene sine, er at andre utlånere skal varsles. Dersom du søker om lån hos en bank, vil denne banken foreta en kredittsjekk av deg. Her vil eventuelle betalingsanmerkninger vises.

De fleste banker og andre utlånere vil være skeptiske til å låne penger til kunder med betalingsanmerkning grunnet den reduserte kredittverdigheten man får. Betalingsanmerkningen varsler på et vis andre utlånere om å låne penger til deg.

Hva er betalingsanmerkning godt for ellers? Jo – den kan beskytte deg fra å påta deg mer gjeld enn hva du kan klare å betjene. 

Hvilke konsekvenser gir en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning kan ha store konsekvenser for deg som forbruker, men vil samtidig beskytte både deg og utlåner. Siden en betalingsanmerkning forteller utlånere at du har misligholdt gjeld, vil du som regel få avslag på lånesøknader.

I tillegg til dette er det ikke uvanlig å få avslag når du forsøker å tegne nye forsikringer eller abonnementer. 

Alle bedrifter som kredittsjekker kundene sine vil kunne gi deg avslag dersom du søker om kreditt eller lignende. 

I sjeldne tilfeller kan en betalingsanmerkning til og med gi deg vanskeligheter med å leie bolig eller få ny jobb. Arbeidsgivere kan potensielt kredittsjekke deg dersom jobben innebærer et større økonomisk ansvar. 

Du kan lese mer om konsekvensene av betalingsanmerkning hos Wikipedia.

Hvem kan registrere en betalingsanmerkning?

Det er flere parter som kan gi deg betalingsanmerkning om du har ubetalte krav. I de fleste tilfeller er det imidlertid snakk om såkalte inkassobyråer, altså byråer som arbeider med å kreve inn penger på vegne av kundene sine.

Om du skylder en part penger, vil som regel vedkommende kontakte et inkassobyrå og la dem ta saken videre.

Statens innkrevingssentral og namsmyndigheter kan også registrere betalingsanmerkninger. Eksempler på namsmyndigheter er offentlige instanser som Skatteetaten, kemneren og NAV.  

Hvordan får man betalingsanmerkning til å forsvinne?

Dersom du har fått en betalingsanmerkning, kan du bli kvitt den ved å betale kravet du har utestående hos den aktuelle utlåneren. Som regel vil betalingsanmerkningen forsvinne i løpet av kort tid når kravet dekkes. Dette tar vanligvis ikke mer enn en til tre dager.

Betalingsanmerkningen vil i teorien kunne bli stående i fire år, dersom du ikke betaler kravet. Etter dette vil betalingsanmerkningen automatisk slettes. 

Kan man få hjelp til å bli kvitt en betalingsanmerkning?

Mange søker for eksempel hjelp hos nisjebanker som tilbyr hjelp til kunder med betalingsanmerkning. En vanlig løsning er å be om et lån til refinansiering. 

Om du finner en bank som tilbyr lån på tross av betalingsanmerkning, kreves det som regel at du kan stille med sikkerhet i fast eiendom. Dette kalles også refinansiering med sikkerhet, og betyr vanligvis at boliglånet ditt økes om det finnes ledig verdi i eiendommen.

Hvordan får man betalingsanmerkning bort på denne måten? Banken som hjelper deg med å refinansiere, kan betale ut kravene du skylder direkte til partene/kreditorene du skylder penger. På den måten kvitter du deg også med betalingsanmerkninger.  

Se vår guide om hvordan bli kvitt betalingsanmerkninger og dyr gjeld ved hjelp av refinansiering med betalingsanmerkning for mer informasjon om dette.

Personvern

Ved å sende inn skjemaet samtykker du til at:

  • Vi sender dette skjemaet til Zen Finans.
  • Zen Finans kan kontakte deg for å hjelpe deg uforpliktende og gratis.
  • Zen Finans sine egne personvern- og brukervilkår.