Hvor lenge varer en betalingsanmerkning? Og hvordan blir jeg kvitt den?

En betalingsanmerkning slettes hos kredittopplysningsbyrået så snart kravet betales. Dersom du ikke betaler kravet blir anmerkningen stående i opptil fire år. 

Betalingsanmerkning varighet på fire år regnes som et maksimum, og etter disse fire årene vil anmerkningen slettes selv om kravet ikke er betalt. Tidsperioden regnes fra dagen betalingsanmerkningen først registreres.

Hvor lenge står betalingsanmerkningen etter at kravet betales?

En betalingsanmerkning skal slettes så snart kravet er betalt inn. 

Har du betalt kravet som ga betalingsanmerkning? Hvor lenge er det rimelig å måtte vente på at kredittopplysningsbyrået sletter anmerkningen? Noe saksbehandling må påregnes.

Kredittopplysningsbyrået må for eksempel ha fått tilsendt slettemeldingen fra den offentlige etaten eller inkassobyrået du skyldte penger, før sletting er mulig.

Så, hvor fort slettes betalingsanmerkning etter at du har betalt inn kravet? Noen ganger slettes anmerkningen umiddelbart (eller i løpet av minutter), mens andre ganger kan det ta litt lengre tid.

Det kan ofte lønne seg å ta kontakt med inkassoselskapet eller kredittopplysningsbyrået dersom det tar flere dager uten at anmerkningen forsvinner. Få gjerne en skriftlig bekreftelse på at betalingsanmerkningen skal slettes (eller at den allerede er slettet).

Hvordan blir jeg enklest mulig kvitt en betalingsanmerkning? 

Dersom du har fått en betalingsanmerkning, ønsker du sannsynligvis å kvitte deg med den så raskt som mulig. Det kan imidlertid være vanskelig å betale kravet raskt dersom du ikke har sparepenger.

En løsning som ofte blir brukt for å slette en eller flere betalingsanmerkninger er å refinansiere lånene som har ført til betalingsanmerkningen i utgangspunktet. 

Dette betyr at lånene betales ned av et nytt lån med bedre betingelser. Du kan da bli kvitt betalingsanmerkninger på dagen om du er heldig, samt spare penger hver måned med et mer gunstig lån.

Det er som regel best å søke hjelp hos en spesialbank. De fleste ordinære banker sier nemlig nei når du søker om lån og sliter med anmerkninger. 

Spesialbankene har spesialisert seg på å hjelpe kunder med inkassosaker eller anmerkninger, og kan gi lån om du kan stille med sikkerhet i fast bolig. På den måten kan du bli kvitt en betalingsanmerkning. Hvor lenge dette tar, avhenger av hvor raskt banken betaler ut pengene.

Les mer om refinansiering med betalingsanmerkning.

Hvordan kan jeg sjekke betalingsanmerkning varighet?

Du kan alltids kontakte kredittopplysningsbyrået som har inkassosaken. De vil kunne se hvor lenge anmerkningen har stått, og hvor lenge det er igjen til de fire årene har gått. 

Husk at du også kan kredittsjekke deg selv, og på den måten finne ut hvorvidt du har betalingsanmerkninger eller ikke. 

Hvor lenge etter en betalingsanmerkning vil jeg kunne søke om lån?

Så snart betalingsanmerkningen er slettet, har du mulighet til å kunne søke om lån igjen. Du vil da stille på lik linje med andre søkere, og det er kredittscoren din som vil avgjøre hvor mye du eventuelt kan låne.

Du vil også kunne søke om abonnementer og forsikringer igjen med en gang betalingsanmerkningene er slettet.

Personvern

Ved å sende inn skjemaet samtykker du til at:

  • Vi sender dette skjemaet til Zen Finans.
  • Zen Finans kan kontakte deg for å hjelpe deg uforpliktende og gratis.
  • Zen Finans sine egne personvern- og brukervilkår.