Hvordan sletter jeg en betalingsanmerkning? (enkleste måten)

Hvordan slette betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning vil automatisk slettes når det har gått fire år. Skal en betalingsanmerkning slettes raskere, er det nødvendig å betale kravet i sin helhet. Da får du slettet betalingsanmerkningen med en gang. 

Hvorfor bør en betalingsanmerkning slettes raskest mulig?

Det å slette betalingsanmerkning raskest mulig kan gjøre hverdagen enklere for deg, siden anmerkningen vil kunne gi deg vanskeligheter med å ta opp lån og kreditt. 

Alle banker utfører en kredittsjekk før du får lån, og under denne sjekken vil långiver se på både alder, betjeningsevne og hvorvidt du har betalingsanmerkninger. En betalingsanmerkning vil i de fleste tilfeller føre til umiddelbart avslag på lånesøknaden.

En annen fordel ved at en betalingsanmerkning slettes, er at det igjen blir mulig å tegne abonnementer og forsikringer. Både teleleverandører, forsikringsselskaper og andre kredittsjekker potensielle kunder.  

Hva kan jeg gjøre for at en betalingsanmerkning slettes?

Mange som sliter med betalingsanmerkninger har trang økonomi, og det derfor vanskelig å få betalt kravene uten hjelp. Hvordan fjerne betalingsanmerkning i situasjoner som dette?

Har du ingen oppsparte midler, står du som regel igjen med ett alternativ: Å låne penger som kan brukes på å dekke kravet og dermed få lukket betalingsanmerkning. Her finnes det flere løsninger du kan vurdere.

Kan jeg slette betalingsanmerkning gjennom refinansiering?

Flere banker har spesialisert seg på å fjerne betalingsanmerkninger ved hjelp av refinansiering. Dersom du får et lån til refinansiering av en bank, betyr dette at det nye lånet kan gå til å betale ned dine andre utestående lån.

Du kan med andre ord betale det ubetalte kravet som har gitt deg betalingsanmerkning med det nye lånet, og dermed sørge for at betalingsanmerkning slettes.

Gjelden er der fortsatt, men du kan i mange tilfeller oppnå bedre lånevilkår med et lån for refinansiering. Med bedre lånevilkår blir det også enklere å betjene gjelden, og du kan dermed unngå nye betalingsanmerkninger.

Husk likevel på at de fleste banker krever pant i en bolig om de skal gi deg lån mens du har betalingsanmerkning. Det betyr at du må eie din egen bolig og ha ledig verdi i den, eller ha en kausjonist med bolig som vil hjelpe deg. Lån uten sikkerhet er som regel uaktuelt for deg med betalingsanmerkning.

Løsningen ovenfor er den enkleste måten å slette en betalingsanmerkning, og kalles refinansiering med betalingsanmerkning hos bankene.

Privat lån

Om du ikke får lån hos banken grunnet betalingsanmerkning, kan du sjekke opp i mulighetene for å ta opp et lån privat. Dette innebærer for eksempel at pengene lånes av noen du kjenner – enten det er mor, far, besteforeldre eller andre.

Pengene du låner kan brukes til å betale kravene, og dermed også fjerne betalingsanmerkning som er registrert i navnet ditt.

Det er også mulig å spørre arbeidsgiver om et lån. Får du tilgang på et privat lån, kan du som regel slippe billigere unna enn når du får lån hos banken. Private lån har som regel ikke høye renter eller gebyrer. 

Skaff ekstra penger gjennom bruktsalg

Sletting av betalingsanmerkning kan også oppnås dersom du skaffer penger til å dekke kravene gjennom salg av private eiendeler.

Man har ofte mye av verdi liggende, enten det er møbler, kunst, klær, vesker, kjøretøy eller elektronikk. Finn ut hva du er villig til å kvitte deg med, og bruk pengene på å betale krav og slette betalingsanmerkning.

Hvor lang tid tar det før en betalingsanmerkning slettes etter jeg har betalt kravet?

I de aller fleste tilfeller vil en betalingsanmerkning slettes umiddelbart når man gjør opp for seg. Dette kan ta sekunder eller minutter, avhengig av det aktuelle inkassobyråets interne rutiner, og hvor raskt kredittopplysningsbyrået mottar varsel om sletting.

Noen ganger kan prosessen drøye, og du vil kanskje se at betalingsanmerkningen fortsatt er der etter noen dager. I så fall kan det være lurt å ta kontakt med kredittselskapene og spørre om de kan slette anmerkningen, eller i det minste bekrefte at dette vil skje innen kort tid.

Vil du lese mer om ovenfor se artikkelen vår om hvor lenge en betalingsanmerkning varer.

Personvern

Ved å sende inn skjemaet samtykker du til at:

  • Vi sender dette skjemaet til Zen Finans.
  • Zen Finans kan kontakte deg for å hjelpe deg uforpliktende og gratis.
  • Zen Finans sine egne personvern- og brukervilkår.