Har jeg betalingsanmerkning? Slik kredittsjekker du deg selv gratis

Hvor registreres en betalingsanmerkning og hva er det?

En betalingsanmerkning er noe man kan få dersom man unnlater å betale krav og fakturaer, men prosessen dit er nokså lang. Først vil man motta en betalingspåminnelse (purring), og etter hvert også et inkassovarsel om kommende inkassokrav.

Om kravet forblir ubetalt etter to uker, kan den som retter kravet mot deg velge å ta rettslige skritt. Du vil da varsles om at du vil få en betalingsanmerkning om du ikke betaler innen 30 dager. 

Dersom du får en betalingsanmerkning, vil denne bli registrert hos et kredittopplysningsbyrå, etter anmodning fra Statens Innkrevingssentral, namsmyndigheter, et inkassobyrå eller andre parter. 

Hvordan utføre betalingsanmerkning sjekk på seg selv?

Om du lurer på om du har en betalingsanmerkning kan du enkelt sjekke dette ved å logge deg direkte inn hos et kredittopplysningsbyrå. Det koster ingenting, og er en enkel måte å kredittsjekke seg selv gratis på. 

Kredittopplysningsbyråene deler data med hverandre, så du vil trolig se de samme opplysningene uavhengig av hvilket kredittopplysningsbyrå du sjekker hos. Det skal derfor være nok å sjekke hos en aktør, men er du usikker hvor anmerkningene er registrert er det lurt å sjekke hos samtlige byråer for å være sikker på at du ikke går glipp av noe.  

Noen av kredittopplysningsbyråene du kan sjekke hos er:

Koster det noe å sjekke betalingsanmerkninger?

Det å sjekke om man har en betalingsanmerkning koster ingenting, og du har full rett på innsyn i kredittopplysninger som er registrert i ditt navn. Dette er altså ikke noe kredittopplysningsbyrået kan nekte å dele med deg, eller kreve penger for. 

Så det er bare å sjekke din kredittverdighet så mange ganger du vil uten at det skal koste noe. 

Hvordan logger jeg inn på en nettside hvor jeg kan utføre en betalingsanmerkning sjekk?

Det finnes en rekke ulike kredittopplysningsbyrå i Norge, og blant disse finner vi for eksempel Experian, Bisnode og CreditSafe. 

Du må som regel først logge deg inn på nettsiden til byrået ved hjelp av fødselsnummer og BankID. Skal du for eksempel sjekke betalingsanmerkninger Experian mener du har, må du oppgi fødselsnummer, godta vilkår, legge inn kontaktinfo og bekrefte med BankID.

Deretter kan du enkelt sjekke hvilke kredittopplysninger som finnes om deg. Du vil som regel finne de samme opplysningene hos for eksempel Experian og Bisnode, da kredittopplysningsbyråene deler data med hverandre.

Så, hvordan sjekke om man er kredittverdig? Det enkleste er å kredittsjekk deg selv gratis ved hjelp av BankID hos et byrå. Svaret får du på få sekunder. 

Hva er formålet med en betalingsanmerkning?

Grunnen til at du får en betalingsanmerkning om du har ubetalte krav, er for at du skal forhindres i å ta opp mer gjeld du ikke greier å betjene.

Betalingsanmerkningen vil også fungere som et varselflagg for utlånere og selskaper du søker om kreditt eller lignende hos. Når de ser at du har en betalingsanmerkning, forteller dette dem at du med stor sannsynlighet ikke vil greie å betale for deg.

Dette er grunnen til at du i de fleste tilfeller vil få avslag på lånesøknader og lignende når du søker etter lån med betalingsanmerkning.

Hvorfor bør jeg kredittsjekke meg selv for å finne ut om jeg har betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning kan by på mange kjedelige konsekvenser, og gjør det blant annet vanskelig å få lån hos banken. Det kan lønne seg å gjøre en betalingsanmerkning sjekk av seg selv, slik at man får mulighet til å gjøre nødvendige økonomiske grep. 

Ved å kredittsjekke seg selv hos Min Bisnode eller andre, kan du for eksempel finne ut om du bør søke økonomisk hjelp eller rådgivning. 

Mange velger for eksempel å snakke med banken sin etter å ha fått nødvendig inkasso oversikt og informasjon om betalingsanmerkninger. Det er da mulig å finne ut om banken kan hjelpe deg med refinansiering med betalingsanmerkning eller andre tiltak for å bli kvitt en betalingsmerknad. 

Det er også mange som ønsker å sjekke betalingsanmerkninger selv, slik at de ikke trenger å bruke tid på å fylle ut en lånesøknad når sjansen for å få lån er minimal. Kredittsjekk deg selv, og kom banken i forkjøpet.

I hvilke situasjoner tas en betalingsanmerkning sjekk av meg?

En betalingsanmerkning kan ha negativ effekt når du skal søke om lån eller kredittkort, men også i mange andre situasjoner. Visste du for eksempel at mange forsikringsselskaper utfører en online kredittsjekk av kunder som ønsker å tegne forsikringsavtaler?

Du kan altså slite med å tegne nye forsikringer så lenge du har en betalingsanmerkning. Det kan også være vanskelig å tegne abonnementer, for eksempel hos selskaper som tilbyr mobiltelefoni eller strøm.

I enkelte situasjoner kan det også være vanskelig å få leieavtale dersom man ønsker å leie bolig. 

Det finnes til og med tilfeller der folk ikke har fått jobb fordi arbeidsgiveren har funnet ut at de har en betalingsanmerkning. Husk likevel på at arbeidsgiver kun kan gjøre en betalingsanmerkning sjekk av deg dersom det er særlig relevant for stillingen.

Når blir en betalingsanmerkning borte?

En betalingsanmerkning slettes med en gang du betaler det aktuelle kravet. Du trenger med andre ord ikke å bekymre deg for at du aldri kommer deg ut av den vanskelige økonomiske situasjonen.

Har jeg betalingsanmerkning for alltid dersom jeg ikke innfrir kravet? 

Selv om du ikke skulle gjøre opp for deg, vil en betalingsanmerkning bli slettet etter maksimalt fire år. 

Siden det å ha en betalingsanmerkning medfører mange negative konsekvenser, kan det lønne seg å betale kravene så fort som mulig. 

Er jeg kredittverdig igjen så snart en betalingsanmerkning blir slettet? 

Du blir i hvert fall kvitt betalingsanmerkningen, noe som i seg selv vil gi deg bedre kredittverdighet. Men kredittscoren din vil fortsatt påvirkes av inntekt og lignende, som kan påvirke låneevnen.

Hvordan kan jeg kvitte meg med en betalingsanmerkning?

Dersom du skal sjekke betalingsanmerkninger i ditt eget navn, og ser at du har én eller flere anmerkninger, bør du først og fremst kartlegge kravene. Hvem skylder du penger, og hvor mye? Vet du ikke dette, blir det også vanskelig å løse de økonomiske problemene.

Hvordan få oversikt over inkasso og betalingsanmerkninger?

Ved å kredittsjekke seg selv online hos flere forskjellige kredittopplysningsbyråer, kan du være nokså sikker på at du får med deg alle krav. Eventuelt kan du sende ut en gjeldsforespørsel til ulike inkassoselskaper. 

Så snart du har oversikt, gjelder det å lage en plan for hvordan du kan betale kravene. Sett gjerne opp et budsjett, og se hvor mye penger du har til overs. Har du ikke mye å gå på, kan det lønne seg å se etter alternativer. 

Her er noen forslag for å bli kvitt betalingsanmerkninger og inkasso:

Hva skal til for å få hjelp av banken med betalingsanmerkning?

Dersom du har utført en kredittsjekk privat og ser at du har krav som må betales, kan det lønne seg å snakke med banken om refinansiering med sikkerhet i bolig. Dette er en effektiv måte å bli kvitt betalingsanmerkninger og inkasso. 

Som regel kan banken kun hjelpe deg med lån til refinansiering hvis du kan stille med sikkerhet. Eier du ikke din egen bolig, eller ikke har ledig verdi i boligen, kan du fortsatt ha mulighet for å få lån sammen med en medlåntaker eller kausjonist. 

I tillegg til å kunne stille med sikkerhet, må du som regel oppfylle visse andre krav for å kunne få lån. Du stiller sterkere om du kan vise til fast inntekt, stabil bosituasjon og andre faktorer som bidrar til høyere kredittscore.

Personvern

Ved å sende inn skjemaet samtykker du til at:

  • Vi sender dette skjemaet til Zen Finans.
  • Zen Finans kan kontakte deg for å hjelpe deg uforpliktende og gratis.
  • Zen Finans sine egne personvern- og brukervilkår.